det är bättre att vara "fet o fit" än "smal o otränad"...

"Man blir bra på det man tränar"- det är något vi har fått höra regelbundet under dessa 2½ år. Träning är specifik och överföringseffekten till andra övningar och idrotter är inte särskilt stor. Detta är viktigt att ha i åtanke när man tränar på ett visst sätt eller för att blir bättre inom sin idrott.

Förra veckans tema var ju:

Tema 4. Cirkulations- och kärlfysiologi i relation till träning och hälsa.

Tema 5. Hjärtats biologi, EKG, vanliga hjärtsjukdomar och effekter av träning.

Inför vårat arbete denna vecka så skrev våran lärare detta:


" Hjärtats maximala pumpkapacitet (maximala slagvolym = SV), total blodvolym, hemoglobinkoncentration och blodflödet i arbetande muskulatur är sammantaget avgörande för individens aeroba effekt (VO2max) som är av mycket stor betydelse för prestationsförmågan vid hårt uthållighetsarbete.  Blodflödet i muskulaturen regleras både av lokala faktorer i muskulaturen och centrala faktorer (maximal SV, förändringar i autonoma nervsystemet, hormoner). Andnings- och cirkulationsregleringen påverkas bl.a. av rörelsefrekvens och mekanisk/metabol belastning i muskulaturen vid fysiskt arbete, vilket innebär att det fysiska utförandet (rörelsemönstret) kan inverka på andningsfrekvensen och hjärtrytmen
    Vid hårt fysiskt arbete då många muskelgrupper är samtidigt engagerade uppkommer en konkurrens om blodet, vilket leder till att blodet distribueras dit det bäst behövs. Detta medför att aktiveringen/belastningen på de anaeroba energisystemen i respektive arbetande muskelgrupp belastas i relation till arbetsbelastning och aktuellt blodflödet i varje arbetande muskelgrupp.
    Ökad SV, blodvolym och kapillärtäthet är viktiga komponenter i kroppens anpassning till träning, vilket skapar ökade förutsättningar för adekvat blodflöde och syresättning i arbetande muskulatur. Detta leder till mindre belastning på de anaeroba (icke uthålliga) energisystemen, samt till en rad positiva hälsoeffekter som innebär ökad kapacitet att ta upp och omsätta glukos (socker) och fettsyror i muskelfibrerna. Olika typer av träning innebär vidare olika typ av belastning på hjärtat vilket påverkar den anatomiska förändringen av hjärtat med träning.
    Nedsatt pumpkapacitet som en konsekvens av hjärtsjukdom och/eller fysisk inaktivitet innebär nedsatt uthållighet och livskvalitet för individen, vilket till stor del kan förklaras av ett försämrat blodflödet i perifera vävnader. Försämrad SV medför nedsatt aerob effekt och med tiden försämrad aerob kapacitet i muskulaturen pga minskad grad av fysisk aktivitet."



Träning är en hel vetenskap. Så många positiva effekter det medför. Man hör att det är bra att träna men jag tror inte att många egentligen vet hur bra det verkligen är för kroppen. Vi är gjorda för att röra på oss, inte för att ligga o slappa i soffan.
    Det är bättre att vara "fet o fit" än "smal o otränad"... Visst kan man tycka det är finare att vara smal. Och de som är naturligt smala tänker kanske att de inte behöver träna för de är ju så smala o fina redan. Men hur de ser ut inuti kroppen o hur mycket bättre de skulle må fysiskt o psykiskt tänker de inte på. De är så svårt att motivera för dem att de skulle må så mycket bättre, framför allt när de blir äldre, om de skulle träna nu. Livskvalitén skulle bli så mkt bättre!!! Vi lever länge nu för tiden o vill man inte då kunna klara sig själv så länge som möjligt, må bra o inte bli sjuk o ligga på ett hem som ett paket? Risken att dö i hjärt-kärl sjukdomar minskar enormt genom att man rör sig. Även om man är "fin" nu så mäste man ändå tänka framåt, Vill man sitta på en stol eller ligga i sängen hela dagarna när man blir äldre eller vill man ut o röra sina lurviga...???











Det är en fråga man nåste fråga sig själv - självständig o oberoende eller en bitter åldring som måste ha uppassning dygnet runt??? Det är upp till dig...

Det finns inga genvägar!!!




Kommentarer
Postat av: Anonym

d e fan sant!!! så jäkla enkelt att bara tänka att man tränar för att gå ner i vikt! puss påre baby!!!

2009-02-08 @ 21:48:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0