Vitamin A

Skolan börjar om 11 dagar, så ja tänkte börja repetera lite o kolla igenom förra terminens material...
idag läste ja om A vitamin o skrev sammanfattning om de...
tänkte lägga upp de här på bloggen...
sååå idag -

VITAMIN A

Vitaminer är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda. De är tämligen små men i gengäld betydelsefulla ämnen som inte ger någon energi såsom proteiner, kolhydrater och fett, men medverkar i olika processer i ämnesomsättningen, vid tillväxt och för underhåll av kroppens vävnader. Dessa måste därför tillföras kroppen genom födan och en allsidig kost som täcker energibehovet ger normalt en tillräcklig tillförsel av samtliga vitaminer. Idag finns inga tydliga stöd för att ett extra vitamintillskott skulle vara till någon fördel för friska individer.
Vi känner i dag till 13 vitaminer som är livsnödvändiga för människan. Fyra av dessa är fettlösliga (A, D, E och K) och nio är vattenlösliga (B och C).


Fettlösliga vitaminer

Vitamin A (Retinol)                                           

Vitamin D                                                          

Vitamin E (Tokoferoler o Tokotrienoler)       

Vitamin K        

Vattenlösliga vitaminer
Tiamin (vitamin B1)
Riboflavin (vitamin B2)
Niacin (vitamin B)
Vitamin B6 (Pyridoxin)
Vitamin B12 (Kobalamin)
Folat (Folacin) (vitamin B)

Pantotensyra (vitamin B)

Biotin (vitamin B)

Vitamin C (Askorbinsyra)

                                                   

Vitamin A är en fettlöslig vitamin och är ett samlingsnamn för flera ämnen som har vitamin A aktivitet. Eftersom vitaminet till viss del kan lagras i kroppen finns det en risk för skadliga koncentrationer vid överdosering. Vitamin A är även en antioxidativ enzym som bland annat hjälper till att oskadliggöra, kväva, fria radikaler. Det är även bland annat nödvändig för immunförsvaret, benutvecklingen, synen och reproduktionen (där vitaminet har en central roll vid fosterutveckling). Vitaminet påverkar även bildningen av vissa hormoner, bland annat steroidhormoner. Det finns studier som antyder att koster med mycket gula och orange livsmedel skyddar kroppen mot tex cancer.

Många livsmedel innehåller en rad gulröda färgämnen vsom kallas karotenoider. Vissa av dessa (tex a -, b -, g-karoten och krypsoxantin) kan omvandlas till vitamin A i kroppen. De är förstadier, sk provitaminer, till vitamin A, där det viktigaste är b -karoten.

Förekomst
Vitaminet kan delas in i två former, retinol och b -karoten. Retinol förekommer uteslutande i animaliska produkter, framför allt i mjölk och leverprodukter, och b -karoten förekommer i vegetabiliska livsmedel. Upptaget underlättas vid samtidigt intag av fett. I den svenska maten står inälvsmat, matfett, grönsaker och rotfrukter samt mejeriprodukter för huvuddelen av vitaminintaget.

Absorptionen från råa, ej finfördelade grönsaker och rotfrukter som intas enskilt är troligen mycket låg. Med mild värmebehandling löses de proteiner som karotenoiderna i allmänhet är bundna till upp och ökar därmed karotenoidernas tillgänglighet. Från vitamin A synpunkt kan således en kokt grönsak vara att föredra framför råkost.

Brist
Brist kan orsaka nattblindhet, ökad infektionsbenägenhet, onormal förhorning av vissa hudpartier samt störningar i slemhinnorna (i tex mag-tarmkanalen, andningsorganen och ögonen). Vitamin A bör inte intas som ett tillskott då det är mycket giftigt i höga doser. Eftersom vitaminet är fettlösligt är det svårt för kroppen att göra sig av med det. Tillskott av b -karoten är ett mycket bättre alternativ då kroppen kan reglera omvandling till Vitamin A efter behov.

Överdosering
Att inta b -karoten i form av tillskott har befunnits ge ökad risk för bland annat lungcancer. Höga doser av vitamin A kan påverka benvävnaden negativt, som tex försämrad mineralisering med ökad risk för benskörhet.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0